Wiele osób marzy o tym, by odwiedzić Stany Zjednoczone, ale nie musisz czekać, by realizować takie plany dopiero po zakończeniu studiów lub szkoły. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś ubiegał się o wizę studencką USA i rozpoczął edukację za oceanem. Jakie warunki należy spełniać? W jaki sposób można otrzymać taką przepustkę na wjazd i naukę w Stanach?

Ubieganie się o wizę studencką USA

taxi-cab-381233_1280Pierwszym krokiem jaki należy wykonać, by zdobyć upragnioną wizę studencką USA jest wypełnienie elektronicznego formularza DS-160, czyli wniosku o wizę nieimigracyjną oraz wniesienie opłaty za rozpatrzenie takiego wniosku. Czynności te należy wykonać na samym początku, bo będą one niezbędne do umówienia się na rozmowę. Z potwierdzenia zapłaty potrzebujesz numeru ewidencyjnego, natomiast po złożeniu formularza należy zapisać dziesięciocyfrowy kod potwierdzający wykonanie tej akcji.

Następny etap to umówienie się na rozmowę (na razie wciąż pozostajemy w internecie). Aby się umówić należy wejść na stronę cgifederal.secure.force.com i założyć na niej konto. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu możliwe będzie zarezerwowanie terminu rozmowy. Pamiętaj, że umówienie się na spotkanie dotyczące wizy studenckiej USA wymaga podania podstawowych danych. Niezbędny jest przede wszystkim paszport, a także – jak wspomnieliśmy wcześniej – numer ewidencyjny potwierdzenia zapłaty za rozpatrzenie wniosku oraz wyżej opisany dziesięciocyfrowy kod.

Rozmowa w ambasadzie

city-3180394_1280Kolejny krok to rozmowa w ambasadzie lub konsulacie. Oczywiście należy się stawić w wyznaczonym terminie, czyli w danym dniu i godzinie. Na rozmowę należ zabrać dokumenty potwierdzające poprzednie kroki, czyli wydruk informujący o umówieniu się na rozmowę, potwierdzenie złożenia formularza DS-160. Otrzymanie wizy studenckiej USA wymaga też przekazania zdjęcia z ostatniego półrocza oraz paszportu. Zabierz ze sobą zarówno aktualny paszport, jak i poprzednie, jeśli masz ich więcej.

Niezbędne są też dokumenty dodatkowe będące argumentem za wydaniem Tobie wizy. Mogą one istotnie wpłynąć na decyzję. Polecamy zabrać ze sobą zwłaszcza dokumenty potwierdzające posiadanie środków finansowych pozwalających na pokrycie kosztów nauki w USA. Skoro chcesz ubiegać się o wizę studencką USA, ambasada powinna wiedzieć, że jesteś w stanie się utrzymać.

Z drugiej strony, niezbędne jest przedłożenie dokumentów, które zaświadczą, że po zakończeniu nauki będziesz mieć chęć powrotu do Polski – dotyczy to tutejszych więzi finansowych czy rodzinnych. Należy też udokumentować swoją edukację, poprzez pokazanie dyplomów, wykazów ocen, świadectw egzaminów publicznych czy wyników testów.

Ostrzegamy też przed fałszowaniem dokumentów w celu zwiększenia swoich szans na dostanie wizy. Jeżeli fałszerstwo zostanie wykryte (a prawdopodobnie zostanie) zamiast wizy studenckiej USA możesz otrzymać… stały zakaz wydania wizy.

Najpopularniejszym rodzajem wizy studenckiej Stanów Zjednoczonych jest F-1, która dotyczy nauki w szkołach, uniwersytetach czy innych ośrodkach akademickich. Oczywiście warunkiem otrzymania wizy jest również pozytywne przejście rekrutacji w wybranej placówce edukacyjnej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ